Nøgletal

Med den generelle ændring i arbejdsformen, der er overgået fra det mere individuelt præget rutine arbejde til at være projektorienteret og dynamisk er både interne og eksterne flytninger steget betragteligt de senere årtier.

I en større dansk rådgivende ingeniørvirksomhed øgedes flyttefrekvensen i løbet af 6 år fra 30% til over 100% jf. Håndbog i Facilities Management af Per Anker Jensen.

Det har naturligvis den konsekvens at mobiliteten og det at flytte arbejdsplads bliver hverdag for de fleste medarbejdere – men det har også en anden konsekvens. At der bestandigt udarbejdes nye flyttescenarier, hvor personale bytter plads for at få arbejdsrelationer til at gå op.

For at få en rokadeplan til at gå op er det nødvendigt at undersøge det potentielle arealudbud og arealernes nuværende disponering. Ved et hvert disponeringsforslag bør det overvejes, hvilke muligheder der er for at arealoptimere, altså hvordan og hvor meget kan man forbedre arealudnyttelsen.

Til brug for vurdering af udnyttelsesgraden bruges nøgletal for areal pr. medarbejder eller areal pr. arbejdsplads. Der kan være tale om areal pr. arbejdsplads type eller medarbejdertype, fordi forskellige arbejdsfunktioner kan have forskellige behov.

En konsulent, der arbejder midlertidigt hos en kunde har et andet behov end en sekretær i virksomheden. Sekretæren har ofte behov for en fast arbejdsplads, mens konsulenten kan dele arbejdspladsen med en anden medarbejder.

Et andet almindelig anvendt nøgletal for kontorbyggeri er bruttoarealet pr. medarbejder. Typisk ligger dette tal i dag på 15-30 m2 pr. medarbejder med en fast arbejdsplads. Arbejdspladser der benyttes på skift af flere sættes til et væsentlig mindre areal end de 15-30 m2 pr. medarbejder.

I dårligt udnyttet og ældre kontorbyggerier ligger tallet ikke ofte under 30-40 m2 pr. medarbejder. Så der er god økonomi i at udnytte sine arealer og indrette sig optimalt.

I Bygningsreglementet kræves, at arbejdsrum skal have et areal på mindst 7m2 og ud fra arbejdsmiljøhensyn anbefaler SBI at arealforbruget pr. arbejdsplads bør ligge omkring de10-12 m2, men der er ingen præcise lovkrav til areal eller arealforbrug pr. arbejdsplads.